Een warmtepomp aanschaffen

Omdat het gas steeds duurder wordt en over een bepaalde tijd niet meer voor een woning beschikbaar is, gaan we over tot het gebruiken van een warmtepomp. Bij het bouwen van een huis worden er vaak al geen cv-installaties meer gebruikt, maar plaatst men een warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de omgeving en gebruikt deze voor het verwarmen van een huis en/of warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal een verschillende prijs en werking hebben. Dus een warmtepomp kopen moet je goed doordacht doen. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten over de verschillende soorten en wat de voor- en nadelen zijn. 

Soorten warmtepompen

De lucht-water warmtepomp is een pomp die de buitenlucht gebruikt als warmtebron. Een belangrijk voordeel van een lucht-warmtepomp is dat je geen gaten in de grond hoeft te boren. Hierdoor is de installatieprijs betrekkelijk laag. Wanneer je besluit een dergelijke warmtepomp aan te schaffen, moet je nu nog rekening houden met een prijs van ongeveer €10.000 waarbij de installatie wordt meegerekend.  De lucht-lucht warmtepomp haalt zijn warmte ook uit de buitenlucht. Het is een van de goedkoopste warmtepompen. De kosten voor een dergelijke warmtepomp en installatie zijn lager dan van een lucht-water warmtepomp.  Vaak wordt er een grond-water warmtepomp gebruikt. Er zijn hierbij twee verschillende systemen die toegepast kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van een buizennetwerk waarbij we een horizontaal systeem kennen en een verticaal. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een horizontaal systeem worden de buizen van het netwerk op ongeveer 1,5 meter aangebracht. Dit systeem neemt veel ruimte in beslag, maar de kosten van de installatie zijn betrekkelijk laag. Wanneer het verticaal systeem wordt gebruikt, worden de leidingen op 50 tot 200 meter diepte geplaatst. Hiervan is de installatie een stuk duurder.  We kennen ook nog de water-water warmtepomp die over een hoog rendement beschikt. De installatiekosten zijn voor deze warmtepomp behoorlijk hoog. Voor het gebruik van het warme grondwater moet er ook diep in de grond worden geboord.  Je kunt ook nog de keus maken voor een hybride warmtepomp. Dit is een pomp die een combinatie is van een gasketel en een warmtepomp. Deze pomp wordt vooral veel geplaatst in bestaande woningen. Deze pomp zal op koude dagen, wanneer de pomp niet voldoende warmte kan afgeven, overschakelen op het gebruik van gas. Deze pomp is voordelig in aanschaf.   

Een warmtepomp kopen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp moet je je dus goed laten voorlichten en ook kijken wat je eventueel aan subsidie krijgt wanneer je hem laat plaatsen. Kijk hierbij ook naar de subsidieregelingen die er in je gemeente misschien zijn. Laat ook door verschillende installateurs een offerte uitbrengen voordat je kiest wie hem kan plaatsen. Een goede installateur van bijvoorbeeld Jaspers Alectric zal je ook wijzen op de regelingen waarvan je gebruik kunt maken om de kosten te drukken.Tags:
467 Woorden

Over ons

Kachels verwarmingen en open haarden Om je huis lekker warm te maken, heb je een enorme keus in soorten kachels verwarmingen en open haarden. De meesten kennen wel de radiatoren met verwarmd water die vaak op verschillende plekken in huis hangen. Oudere huizen hebben vaak een gezellige open haard, waarbij je dus een open vuur in huis kan maken. Van kachels zijn er zoveel soorten en types. Het hangt een beetje van je budget af en de wijze hoe jij je kachel wilt stoken. Bijvoorbeeld de pelletkachel, de gaskachel, de houdkachel, de kolenkachel en de petroleumkachel. Iedere kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor aankoop moet je je daar eventjes in verdiepen. Lees er alles over in mijn blog.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Een warmtepomp aanschaffen
25 september 2018
Omdat het gas steeds duurder wordt en over een bepaalde tijd niet meer voor een woning beschikbaar is, gaan we over tot het gebruiken van een warmtepo

Verwarming installeren voor open haarden
4 januari 2018
Niets is lekkerder om 's winters, als het buiten koud is, voor een knisperend vuurtje te zitten. Woon je in een oud huis dan staat er soms nog een oud

Tags