Verwarming installeren voor open haarden

Niets is lekkerder om 's winters, als het buiten koud is, voor een knisperend vuurtje te zitten. Woon je in een oud huis dan staat er soms nog een ouderwetse open haard waar je zelf met hout een vuur moet aanmaken. Maar deze open haarden zijn vaak niet heel effectief. Je krijgt er tijdelijk wel warmte mee en het creëert een gezellige sfeer, maar is niet voldoende om je gehele huis ermee op te warmen. Gelukkig zijn er vele soorten open haarden waar je een keus uit kunt maken.

Soorten open haarden

Houthaard

Het knisperende vuurtje en de geur, maken dat houthaarden zeer populair zijn en andere haarden overtreft betreffende de gezelligheidsfactor. Omdat veel moderne houthaarden stevige dubbelzijdige metalen wanden hebben kan de warmte ook lang vastgehouden en uitgestraald worden. Houthaarden hoeven tegenwoordig ook niet meer slecht voor het milieu te zijn aangezien er vaak voor gekapte bomen ook weer nieuwe beplanting wordt aangebracht. Nadeel kan zijn, dat je ruimte moet hebben om een hele lading hout op te slaan. Deze ruimte moet ook droog zijn, want een houthaard moet je aansteken met gedroogd hout. Ook kan een houthaard bewerkelijk zijn in onderhoud, want er blijft altijd as over, wat kan stuiven.

Gashaard

Een gashaard moet aangesloten worden op de gasleiding. Moderne gashaarden hebben een venster in de voorzijde, zodat toch het effect van een houthaard bereikt wordt, ondanks dat het geen echt houtvuur is. Een ander voordeel is dat de hoogte van de vlammen en de warmte van de haard bepaald kan worden met een knop en bij modernere gashaarden met een afstandsbediening. Nadeel is dan weer dat het gebruik van de gashaard te zien is op je energierekening en het ook best prijzig kan zijn. Net als bij een houthaard heeft ook een gashaard een rookkanaal nodig.

Bio ethanol haard

Dit is een vrij nieuwe soort haard. Door middel van bio ethanol, een soort van niet drinkbare alcohol wordt het vuur aangemaakt. Deze haarden zijn ook echt gemaakt om gezelligheid te creëren en zijn verkrijgbaar in allerlei design, die passen in elk interieur. Deze haard heeft geen afvoerkanaal nodig, zodat je hem overal in huis kan plaatsen. Een nadeel kan zijn dat sommige merken bio ethanol vrij duur kunnen zijn. 

Elektrische haard

Deze haard probeert ook de houthaard te imiteren met imitatievlammen. In de loop van de jaren zijn de vlammen wel steeds realistischer geworden, maar je weet dat het geen echt vuur is. Voordeel van de elektrisch haard is ook dat deze geen rookkanaal nodig heeft en in elke ruimte te gebruiken is. Toch kan een elektrische haard ook prijzig door het gebruik van elektriciteit.

Voor meer informatie spreek met Hans van der Vorst Open Haarden.Tags:
448 Woorden

Over ons

Kachels verwarmingen en open haarden Om je huis lekker warm te maken, heb je een enorme keus in soorten kachels verwarmingen en open haarden. De meesten kennen wel de radiatoren met verwarmd water die vaak op verschillende plekken in huis hangen. Oudere huizen hebben vaak een gezellige open haard, waarbij je dus een open vuur in huis kan maken. Van kachels zijn er zoveel soorten en types. Het hangt een beetje van je budget af en de wijze hoe jij je kachel wilt stoken. Bijvoorbeeld de pelletkachel, de gaskachel, de houdkachel, de kolenkachel en de petroleumkachel. Iedere kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor aankoop moet je je daar eventjes in verdiepen. Lees er alles over in mijn blog.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Een warmtepomp aanschaffen
25 september 2018
Omdat het gas steeds duurder wordt en over een bepaalde tijd niet meer voor een woning beschikbaar is, gaan we over tot het gebruiken van een warmtepo

Verwarming installeren voor open haarden
4 januari 2018
Niets is lekkerder om 's winters, als het buiten koud is, voor een knisperend vuurtje te zitten. Woon je in een oud huis dan staat er soms nog een oud

Tags